Bloom Enerji - Bloom Box nedir nasil calisir?

Bloom Box Nedir?
Bloom Box kendi başına enerji üretebilen bir yakıt hücresidir.
Bloom Box ince seramik ve kare şeklinde disklerin üst üste dizilmesi ile oluşan bir sistemdir. Her diskin bir yüzü siyah diğer yüzü ise yeşil bir madde ile kaplıdır. Üretici firma olan Bloom Energy mürekkep benzeri bu siyah ve yeşil maddelerin içeriğini bir sır olarak saklamaktadır. Aşağıdaki resimde de gördüğünüz bu disklerden bir tanesi, bir ampülü yakmak için gereken enerjiyi üretebilmektedir.

Bloom Box, bahsettiğimiz bu yakıt hücresi disklerin metal alaşım plakaları arasına dizilerek aşağıda gördüğünüz tuğla şekline getirilmesi ile oluşur.
Bu tuğlalar daha sonra enerji üretecek kabinlere yerleştirilir. Her bir kabinde 64 yakıt hücresi diski vardır.

Nasıl Çalışır?
Bloom Box sistemine pompa yardımı ile oksijen ve yakıt gönderilir. Bu yakıt doğal gaz olabileceği gibi solar enerji veya biyoyakıt da olabilir. Sistemde oluşan kimyasal reaksion 1000 derecelik bir sıcaklık ve aynı zamanda elektrik ve çok az miktarda kirlilik üretir. Aynı zamanda elektrik üretmek için kullanılan yakıtlardan da %50 oranında tasarruf sağlar.

Bloom Box sisteminin büyük modelleri şu anda önemli firmalar tarafından kullanılmaktadır. Bu büyük modellerin fiyatları 712.000 dolar seviyesindedir. Bloom Energy firmasının CEO'su K.R. Sridhar, bu modellerin büyüklüğünü azaltmak ve fiyatlarını birkaç bin dolar seviyesine çekmek için uğraştıklarını belirtirken. Buzdolabı büyüklüğünde modeller ile evlere girmeyi hedeflediklerini söyledi. Sridhar, gelecekte bu sistem ile elektrik şebekesine veya elektrik santrallerine ihtiyaç olmadan enerji üretmeyi hedefliyor. Bloom Box ilk bakışta mucizevi bir buluş olarak görünse de, fiyatının yüksek oluşu ve seri üretiminin şu anda
mümkün olmaması belli başlı soru işaretleri...

kaynak= http://www.limitsizenerji.com/haberler/yabanc-haberler/586-bloom-box

Hiç yorum yok

Fikrinizi söyleyin...